Valintakokeiden osiot

MUSIIKIN ESITTÄMINEN (klassisen musiikin, kansanmusiikin tai pop/jazz musiikin suuntautumisvaihtoehto)

Musiikinteorian ja säveltapailun koe

Sävellajien ja sointujen tunnistaminen ja muodostaminen, sointuanalyysi sointuaste- tai reaalisointumerkinnöillä, melodiadiktaatti. (Esimerkkitehtävä: melodiadiktaatti) (Esimerkkitehtävä: pääsykoe)

Henkilökohtainen soveltuvuushaastattelu

 

Instrumenttinäyte

- Klassinen musiikki: Esitettävien kahden (2) erityylisen sävellyksen tulee olla vähintään perustason 3 (laulussa perustason 2) tasoisia. Valintakokeeseen sisältyvä prima vista/omaksumistehtävä annetaan pyrkijälle valintakoepaikalla. Säestykselliset tehtävät esitetään säestäjän kanssa. Pyrkijä voi tuoda valintakokeeseen oman säestäjän tai käyttää konservatorion säestäjää, jolloin kopiot esitettävien sävellysten säestysnuoteista on lähetettävä kirjallisen hakemuksen liitteenä. Halutessasi voit antaa myös sivuinstrumenttinäytteen.

- Kansanmusiikki (pää- ja sivuinstrumentti): Soitto- ja laulunäyte yhteiskestoltaan enintään 10 min (soittajat: yksi kansanlaulu, laulajat: soittonäyte). Vapaavalintainen ohjelma voi sisältää näyteen myös sivusoittimella.

- Pop/jazz: Instrumenttinäytteessä esitetään tyylinmukaisesti ulkoa yksi (1) kappale, joka valitaan oman instrumentin kappalelistalta:


Pop/jazz -laulu
 1. Autumn leaves (säv. J. Kosma, lyr. J. Mercer)
 2. This Masquerade (säv. & san. L. Russell)
 3. Superstition (S. Wonder)
 4. Hymypoika (säv. S. Hurmerinta, san. M. Alatalo) / naiset
    Mykkäkoulu (säv. & san. A. Sirkesalo) / miehet
 5. Skyfall (A. Adkins, P. Epworth) / naiset
   Angels (R. Williams, G. Chambers, R. Hefferman) / miehet


Muut instrumentit (kitara, basso, koskettimet, rummut, puhaltimet yms.).

  • Kitara ja koskettimet: melodia, säestys ja improvisoitu soolo muotorakenteen mukaan
  • Basso: säestys ja improvisoitu soolo muotorakenteen mukaan
  • Rummut: säestys ja vapaavalintainen soolo
  • Puhaltimet: melodia ja improvisoitu soolo muotorakenteen mukaan

 1. Autumn Leaves (J. Kosma)
 2. Cantaloupe Island (H. Hancock)
 3. Led Boots (M. Middleton)
 4. Cissy Strut (Neville, Modeliste, Nocentelli, Porter)
 5. Isn't She Lovely (S. Wonder)

Säestäjänä on konservatorion järjestämä yhtye (piano, basso, rummut). Jos koulutukseen hakeutuva laulaja haluaa esittää kappaleen muusta kuin alkuperäissävellajista, on valmiiksi transponoidut säestysnuotit (3 kpl) toimitettava hakulomakkeen liitteenä. Koulutukseen hakija voi halutessaan antaa vapaavalintaisen lyhyen sivuinstrumenttinäytteen. Kaikkien pyrkijöiden valmiutta testataan lisäksi nuotinluku/omaksumistehtävällä, joka annetaan pyrkijälle valintakoepaikalla.

 

MUSIIKIN TEKEMINEN (musiikintekijän suuntautumisvaihtoehto)

Ennakkotehtävä

Musiikintekijä -suuntautumisvaihtoehdon ennakkotehtävä:
- Toimita kaksi (2) musiikintekijyyttäsi parhaiten edustavaa omaa kappalettasi (sävellys ja/tai sävellys ja sanoitus) joko nuotteina ja/tai äänitiedostona (mp3) sähköpostitse osoitteeseen anne.riutta@kpkonsa.fi tai postitse konservatoriolle osoitteeseen Pitkänsillankatu 16, 67100 Kokkola. Liitä oheen viesti, jossa tulee olla kappaleiden nimet, kappaleiden tekijän tai tekijöiden nimet (sävellys, sanoitus, sovitus) ja esittäjien nimet (instrumentti ja nimi). Kappaleet tulee toimittaa viimeistään 14.4.2017 mennessä.

Ennakkotehtävän perusteella jatkoon valituilla hakijoilla valintakoe sisältää seuraavat osiot:

Musiikinteorian ja säveltapailun koe

Sävellajien ja sointujen tunnistaminen ja muodostaminen,  sointuanalyysi sointuaste- tai reaalisointumerkinnöillä
(Esimerkkitehtävä: melodiadiktaatti) (Esimerkkitehtävä: pääsykoe)

Henkilökohtainen soveltuvuushaastattelu

 

Instrumenttinäyte

Musiikintekijä -suuntautumisvaihtoehdossa opiskelijalla on pääinstrumenttina joko klassinen, kansanmusiikin tai pop/jazz-musiikin instrumentti.

- Klassinen pääinstrumentti: Esitettävien kahden (2) erityylisen sävellyksen tulee olla vähintään perustason 3 (laulussa perustason 2) tasoisia. Valintakokeeseen sisältyvä prima vista / omaksumistehtävä annetaan pyrkijälle valintakoepaikalla. Säestykselliset tehtävät esitetään säestäjän kanssa. Pyrkijä voi tuoda valintakokeeseen oman säestäjän tai käyttää konservatorion säestäjää, jolloin kopiot esitettävien sävellysten säestysnuoteista on lähetettävä hakulomakkeen liitteenä postitse tai sähköpostitse. Halutessasi voit antaa myös sivusoitinnäytteen.


- Kansanmusiikin pääinstrumentti: N. 10 min soitto- ja laulunäyte vapaasti valittavasta materiaalista painottaen pääinstrumenttiin. (soittajat: laulunäytteenä yksi vapaasti valittava kansanlaulu, laulajat: soittonäyte). Soittonäytteessä voi käyttää myös sivusoittimia.


- Pop/jazz pääinstrumentti: Näytteessä esitetään ulkoa yksi (1) rytmimusiikkia edustava kappale (esimerkiksi pop/rock, rhythm & blues, jazz, latin -tyylinen). Jos tarvitset soittonäytteessä konservatorion säestäjää, toimita säestysnuotit hakulomakkeen liitteenä postitse tai sähköpostitse. Lisäksi voit halutessasi antaa sivusoitinnäytteen (ilman säestystä). Kaikkien pyrkijöiden valmiutta testataan omaksumistehtävällä, joka annetaan pyrkijälle valintakoepaikalla.