Orkesterit ja kuorot

Konservatoriolla toimii lukuisia oppilaista koottuja yhtyeitä, kuoroja, orkestereita ja bändejä.

Biggiz

Jatsijalka vipattamaan, täältä tulee Biggiz! Kokkolalainen nuorisobigband tykittää muun muassa Millerin, Ellingtonin ja Gershwinin klassikkoja innolla ja persoonallisuudella. Vauhdikkaiden jazz-kappaleiden lisäksi ohjelmistoomme kuuluu groovea S. Wonderin ja cool jazzia M. Davisin-tyyliin. Biggiksessä on tällä hetkellä parikymmentä peruskoulu- ja lukioikäistä soittajaa. Orkesterinjohtajana toimii Esa Klapuri.

Jousiorkesterit

Kamarijouset on joukko konservatorion perusopetuksen pisimmällä olevia taitavia jousisoittajia, joilla on jo entuudestaan kokemusta yhteismusisoinnista ja yhteistyöstä kapellimestarin kanssa. Orkesterilaisia yhdistää luovuus, halu musisoida ja hioutua yhteen. Kamarijousten ohjelmisto kattaa musiikkia barokista nykymusiikkiin, 1700-luvulta tähän päivään. Pääpaino on klassisessa musiikissa mitään musiikin genreä kuitenkaan kaihtamatta. Yksi orkesterin tavoitteista on antaa nuorten solistien kokea soittamisen iloa ja näyttää taitojaan orkesterin edessä. Sen vuoksi Kamarijousten ohjelmisto rakentuu sekä omista numeroista että säestystehtävistä. Kamarijouset toimii myös runkona konservatorion sinfoniaorkesterille.

Kamarijousten kapellimestarina on vuodesta 2006 lähtien toiminut Andrei Sytchak.

Jousiorkesteri koostuu nimensä mukaisesti jousisoittajista, jotka ovat edenneet opinnoissaan taitotasolle 4-5. Pääsääntöisesti soittajat ovat 11–15 -vuotiaita nuoria, jotka ovat soittaneet joitakin vuosia Juniorijousissa ennen siirtymistään Jousiorkesteriin. Taito 6:n tehtyään soittaja siirtyy eteenpäin Kamarijousiin. Näin ollen Jousiorkesterin kokoonpano muuttuu joka syksy riippuen oppilaiden määrästä ja edistymisestä. Yleensä soittajia on 30-40. Silloin tällöin orkesterin riveissä nähdään avustajina myös puhaltajia, pianisteja tai lyömäsoittajia. Jousiorkesteri harjoittelee viikottain 1,5 tuntia kerrallaan.

Jousiorkesterin tavoitteena on vahvistaa soittajan teknisiä ja musiikillisia valmiuksia sekä hioa edelleen yhteissoiton perustaitoja, kuten toisten kuuntelua, johtajan seuraamista ja yhtenäistä fraseerausta. Yhteishenki ja yhteiset musiikilliset tavoitteet lisäävät nuorten harrastusmotivaatiota ja tarjoavat monenlaisia elämyksiä. Ohjelmiston vaihtelevuus ja monipuolisuus klassisesta viihteelliseen takaa mielenkiinnon säilymisen vuoden ja vuosien mittaan. Jokakeväinen retki huvipuistoon palkitsee soittajat vuoden aherruksesta.

Orkesteri konsertoi säännöllisesti konservatoriolla ja joskus myös sen ulkopuolella. Esim. keväällä 2018 orkesteri esiintyi menestyksekkäästi Alankomaiden Sneekissä Youth Music Festival -tapahtumassa. Samana vuonna orkesteri palkittiin Kokkolan kaupungin Kokkola -palkinnolla, joka myönnettiin Jousiorkesterille ”keskipohjalaisen jousimusiikkikulttuurin eteenpäinviemisestä ja merkittävästä musiikkikasvatustyöstä”.

Jousiorkesterin kapellimestarina on vuodesta 2006 lähtien toiminut Anna Koivisto.

Juniorijousissa jousisoittajat aloittavat tutustumisen orkesterimusiikin ihmeelliseen maailmaan. Soittajisto koostuu alakouluikäisistä jousisoittajista, jotka ovat soittaneet instrumenttiaan - viulua, alttoviulua, selloa tai kontrabassoa - yleensä kahdesta kolmeen vuotta. Moni soittaja saa Juniorijousissa ensi kosketuksen yhteissoittoon. Orkesterissa harjaannutaan perustaidoissa ja opetellaan yhteissoiton ja toisten kuuntelemisen alkeita. Samalla tutustutaan toisiin samanikäisiin jousisoittajiin, mikä usein innostaa harrastamaan. Juniorijousia johtaa Kristine Hänninen.

Kokkolan Nuorisojouset Tuki ry. Konservatorion jousisoittajien vanhempainyhdistys, Kokkolan Nuorisojouset Tuki r.y. on perustettu edistämään nuorten jousisoittajien musiikkiharrastusta ja soitonopiskelua, sekä erityisesti tukemaan jousiorkesterien toimintaa. Yhdistys kerää varoja mm. konserttikahvituksilla ja arpajaisilla. Kerätyt varat käytetään orkesterilaisten stipendeihin, viikonloppuharjoitusten järjestämiseen, konserttijärjestelyihin sekä virkistystoimintaan. Keväisin soittajien vuoden uurastus palkitaan jo perinteeksi muodostuneella retkellä huvipuistoon.

Harmonikkaorkesterit

Junioriharmonikat on energinen ja  mukaansatempaava orkesteri, jossa soittavat konservatorion perusopetuksen nuoret oppilaat. Junioriharmonikat on ennakkoluuloton orkesteri, jonka ohjelmistoon kuuluvat kansanlaulut, pop-kappaleet aina Deep Purplesta Abbaan. Orkesteri käyttää tavallisten harmonikkojen lisäksi mm. Rolandin digitaalista harmonikkaa ja bassoharmonikkaa. Swengissä löytyy. Junioriharmonikat tekee tilausesiintymisiä mm. juhlissa ja tapahtumissa. Perinteisesti Kokkolan Talviharmonikassa orkesteri on avannut maanantai-illan konsertin. Orkesteri tekee myös matkoja. Junioriharmonikoissa saat itsellesi hyvän ja antoisan harrastuksen ja paljon uusia kavereita! Junioriharmonikkoja johtaa Raimo Vertainen. 

K-30 Orkesteri

K-30rkesteri on musiikin antaumuksellisista aikuisista harrastajista koottu orkesteri, josta on tullut todella suosittu. Orkesterissa on nykyään lähes 30 soittajaa, erittäin monipuolisin soitinvalikoimin. Orkesteria johtaa Raimo Vertainen.

Kamuorkesteri 

Perusopetuksen kansanmusiikkiorkesteri kokoontuu yläsalissa pääsääntöisesti viikoittain. Tässä orkesterissa eri taitotasoilla opiskelevat oppilaat musisoivat yhdessä näppäriperiaatteella. Soittimina ovat viulut, kanteleet, kitarat ja harmoonit. Toisinaan mukana on muitakin soittimia. Ohjelmiston rungon muodostavat Näppäri -teokset, joiden lisäksi orkesteri esittää mm. opettajiensa sovittamaa ohjelmistoa.

Keski-Pohjanmaan kamarikuoro

Keski-Pohjanmaan Kamarikuoro perustettiin syksyllä 1987, eli alamme olla jo melkein aikuinen joukko. Kuorossa on laulajia pääasiassa Kokkolasta, mutta myös ympäri laajaa Keski-Pohjanmaata. Laulajamäärä vaihtelee ohjelman ja tilanteen mukaan; keskimääräinen koko on noin 35 laulajaa. Suuri osa laulajista on musiikin ammattilaisia tai pitkälle edenneitä musiikin ja laulun harrastajia ja opiskelijoita. Kuoroa johtaa Marita Kaakinen. Lue lisää kuorosta: www.kamarikuoro.fi

Kokkolan Nuorisokuoro

Lue lisää www.kokkolannuorisokuoro.fi
 
Lauri Vuorelan vuonna 1979 perustaman Kokkolan Nuorisokuoro toimii Keski-Pohjanmaan konservatorion yhteydessä ja valtaosa kuorolaisista opiskelee myös jotakin instrumenttia Keski-Pohjanmaan konservatoriossa. Harjoituksissa kuorolainen saa selkeää ohjausta oman äänen laajoihin käyttömahdollisuuksiin, toimivaan laulutekniikkaan, esiintymistaitojen kehittämiseen sekä oman taiteellisen persoonansa vahvistamiseen.
 
Nuorisokuoron kannatusyhdistys ry.
Vuonna 1994 perustetun Kokkolan Nuorisokuoron kannatusyhdistyksen tarkoituksena on tukea ja edistää taiteellisesti korkeatasoista kuoromusiikkitoimintaa sekä kuoromusiikin arvostusta ja tuntemusta. Kannatusyhdistys on jatkoa edeltäjänsä Kokkolan Nuorisokuoron vanhempainyhdistyksen toiminnalle. Kannatusyhdistyksen kautta tapahtuva vanhempien tukitoiminta muodostaa merkittävän taloudellisen ja hallinnollisen perustan Kokkolan Nuorisokuoron toiminnalle mahdollistaen osaltaan kuoron tavoitteellisen ja toimintasuunnitelman mukaisen harjoittelun sekä konserttitoiminnan.

Lapsikuoro Sävelsäkki

Laulua, leikkiä, ilmaisutaitoa, esiintymisiä Sävelsäkissä!

Lapsikuoro Sävelsäkki on kaikille laulusta innostuneille 4-12-vuotiaille tarkoitettu kuoro. Sävelsäkissä harjoitellaan tavoitteellisesti tulevia esiintymisiä varten laulaen, leikkien ja musisoinnista iloiten. Osallistuminen Sävelsäkkiin edellyttää hyödyllisiä ryhmässätoimimisen taitoja.

Sävelsäkki on aktiivinen uuden laulumusiikin ja produktioiden tilaaja sekä toteuttaja:
"Pikkuankka Vaakkunokka" - lastenkuoromusikaali vuonna 2006,
"Kanojen kosioretki" - laulusarja vuonna 2007,
"Kanelikaulin"- lastenmusikaali vuonna 2008,
"Unimaailmassa"- näyttämöllinen konsertti yhdessä mieskuoro Laulu-Jaakkojen kanssa vuonna 2013,
"Lasten musiikkimatka" -konsertti vuonna 2013 yhdessä Chydenius Kapellin ja PikkuOttosten kanssa
"NELLI & VEITIKKA ja kadonneen poptähden arvoitus" - musiikkinäytelmä vuonna 2016 yhdessä balettiopiston esibaletin kanssa.
"Tavattoman hyvätapaisia lauluja" - konsertti vuonna 2016 yhdessä Tuomo Rannankarin, Tallarin ja balettiopiston kanssa.

Sävelsäkki on ollut mukana toteuttamassa Keski-Pohjanmaan konservatorion produktioita:
"SUURI ja MAHTAVA" -lastenkonsertti vuonna 2011 yhdessä OJO:n ja Juniorinuorisokuoron kanssa.
"Konnarin kevät" -musiikkinäytelmä vuonna 2014 yhdessä juniorikuoron ja puhallinorkesterin kanssa.
"Olli Outolintu"- musikaali vuonna 2015 yhdessä Kokkolan Nuorisokuoron ja juniorikuoron sekä soitinyhtyeen kanssa.


Sävelsäkillä on myös aktiivisesti toimiva vanhempainyhdistys.

OJO - Ostrobothnian Jazz Orchestra

Ostrobothnian Jazz Orchestra, lyhyemmin OJO, on Kokkolassa Keski-Pohjanmaan Konservatorion suojissa toimiva big band. Orkesteri muodostuu aktiivisista musiikinopiskelijoista ja opettajista, sekä eri-ikäisistä harrastelijamuusikoista. OJO tunnetaan paitsi monipuolisesta ohjelmistostaan, myös nimekkäistä vierailijoistaan. 40-vuotias perinteikäs orkesteri ei pelkää tarttua vaativimpiinkin musiikillisiin haasteisiin. Orkesterin tavoitteena onkin tarjota kaikenikäiselle yleisölleen unohtumattomia konsertti-elämyksiä erityyppisten teemojen ympärille rakentuen. Johtajana toimii Mikko Pellinen.

Puhallinorkesterit

Kokkolan Nuorisosoittokunta A. Noin 45 soittajan vahvuista A-orkesteria on vuodesta 2002 johtanut Pasi Ojala. Orkesteri konsertoi vuosittain soittokunnan konserteissa ja tekee säännöllisesti kilpailu- ja konserttimatkoja kotimaassa ja ulkomailla. Tilausteokset, yhteistyö alueen kuorojen ja puhallinorkestereiden sekä vierailevien kapellimestareiden kanssa on kiinteä osa toimintakulttuuria. A-orkesteri toimii myös Kokkolan kaupungin edustuskokoonpanona esiintyen kaupungin eri tilaisuuksissa.

Kokkolan Nuorisosoittokunta B. B-orkesterin soittajisto muodostuu noin 11-15 -vuotiaista muusikon aluista, jotka ovat edenneet opinnoissaan jo Taito 4-6 -tasolle. Orkesteri harjoittelee kerran viikossa ja tarvittaessa lisäharjoituksia on viikonloppuisin. Ohjelmistossa on puhallinmusiikkia, hengellistä musiikkia, marsseja, viihdemusiikkia jne. B-orkesterin pääesiintymiset ovat konservatorion tapahtumissa, mutta orkesteri on käytettävissä myös ns. tilausesiintymisiin. Kapellimestari Annika Harvala.

Kokkolan Nuorisosoittokunta C. C-orkesterin soittajat ovat soittaneet n. 1-3 vuotta eli he ovat opinnoissaan keskimäärin Taito 2 -tasolla. Iältään he ovat noin 8-11 -vuotiaita. Ohjelmisto muodostuu monentyylisestä helpohkosta puhallinorkesterille sävelletystä ja sovitetusta musiikista. Orkesterin pääesiintymiset ovat konservatorion tapahtumissa, mutta myös tilausesiintymisiä (lähinnä päiväkodit, koulut, vanhainkodit, palvelutalot tms.) otetaan vastaan. Kapellimestareina Minna Porthén ja Sami Ihajoki.

Kokkolan Nuorisosoittokunta D. D-orkesterin soittajat ovat aivan vasta-alkajia eli musiikin perusopetuksen ensimmäistä vuotta aloittavia puhallin- ja lyömäsoittajia. Iältään he ovat n. 6-10 -vuotiaita. Harjoituksia on kerran viikossa 60 minuuttia kerrallaan ja silloin harjoitellaan kaikkea mahdollista orkesterisoittoon liittyvää; etsitään yhteistä tempo- ja rytmikäsitystä, harjoitellaan pieniä melodioita, opetellaan orkesterikuria jne. Yhdessä esiintymistä päästään harjoittelemaan konservatorion tapahtumissa. D-orkesteria ohjaavat Minna Porthén ja Hanna Patana.

Kokkolan Nuorisosoittokunnan vanhempien tuki ry. A, B, C ja D -Nuorisosoittokuntien vanhempainyhdistys
KNS Tuki ry on perustettu edistämään nuorten soittajien musiikkiharrastusta ja tukemaan nuorisosoittokunnan toimintaa. Yhdistys kerää varoja mm. arpajaisilla, narikkatalkoilla ja konserttikahvituksilla. Kerätyt varat käytetään esim. orkesterilaisten stipendeihin, konserttijärjestelyihin ja virkistystoimintaan. Kaikki vanhemmat ovat tervetulleita Tuki ry:n toimintaan! Asiasta lisätietoja on saatavissa yhdistyksen puheenjohtajalta Tarja Isokankaalta p. 044 3351038.