Hakuopas

 

Musiikkialan perustutkinto, Musiikin osaamisala/Muusikko 180 osp (pk/yo)

Kevään hakuaika

Konservatorion opiskelijapaikat täytetään pääosin kevään haussa. Seuraava haku keväällä 2022.

Yhteishaku peruskoulu- ja lukiopohjaisille hakijoille

1) yhteishakulomake www.opintopolku.fi 
2) Musiikin lisälomake (Word tiedosto, tai PDF tiedosto). Lähetä lisälomake hakuaikana joko sähköpostitse hakutoimistoon hakutoimisto@kpkonsa.fi (vain pdf tai Word muodossa!) tai postitse konservatoriolle (Pitkänsillankatu 16, 67100 Kokkola).

Yhteishaussa ilmoitettu hakujärjestys on sitova. Jos Keski-Pohjanmaan konservatorio on ensisijainen hakutoive, tulee se merkitä ensimmäiseksi. Jos peruskoulupohjainen hakija haluaa suorittaa samalla myös yo-tutkinnon tai lukion oppimäärän, tulee ensimmäiseksi valita Keski-Pohjanmaan konservatorio. Lisälomakkeessa kysytään toiveita lukiokoulutuksen järjestämisestä (suomen- ja ruotsinkieliset päivälukiot, ammattilukio, iltalukio).

Lisälomakkeessa on mahdollisuus valita suosituimmuusjärjestyksessä kaksi suuntautumisvaihtoehtoa, joista toiseen voi tulla valituksi. Suuntautumisvaihtoehdoissa voi olla eri pääinstrumentit, jolloin ne merkitään numeroituina kohtaan pääinstrumentti. 

Ammatillisen tai korkeakoulututkinnon jo suorittaneet hakijat:

Haku tapahtuu hakuaikana suoraan konservatorioon täyttämällä musiikin lisälomake kts. ohjeet yllä.

Jatkuva haku

Varsinaisen kevään hakuajan ulkopuolella voit ensin tiedustella mahdollisista vapaista koulutuspaikoista sähköpostitse juhani.koivisto@kpkonsa.fi tai puhelimitse 040 5377178.

Haku tapahtuu suoraan konservatorioon täyttämällä Musiikin lisälomake (kts. sivun alussa). Lähetä lisälomake joko sähköpostitse hakutoimistoon hakutoimisto@kpkonsa.fi (vain pdf tai Word muodossa!) tai postitse konservatoriolle (Pitkänsillankatu 16, 67100 Kokkola). Kaikille hakijoille vastataan henkilökohtaisesti. Jos opiskelupaikkoja on vapaana, saat kutsun pääsykokeeseen. 

Valintakokeet

Hakijoille lähetetään henkilökohtainen kutsu valintakokeeseen. Koe on yksipäiväinen. Opiskelijavalinta tehdään Keski-Pohjanmaan konservatorion oman pääsykokeen perusteella. Opiskelupaikkoja täytettäessä otetaan huomioon eri suuntautumisvaihtoehtojen yhtye-, kamarimusiikki- ja orkesteritoimintojen tarpeet.

Valintakokeet sisältävät instrumenttikokeen, teoria- ja säveltapailukokeen sekä haastattelun.

Hakukelpoisuus

Peruskoulun päättötodistus

Lisätietoja

Keski-Pohjanmaan Konservatorio
Pitkänsillankatu 16, 67100 Kokkola
Puh. (06) 824 1300, hakutoimisto@kpkonsa.fi 

Opinto-ohjaaja Juhani Koivisto 040 537 7178, juhani.koivisto@kpkonsa.fi
Kansanmusiikin lehtori Pasi Porvari, pasi.porvari@kpkonsa.fi
Pop/jazz-musiikin lehtori (myös musiikintekijälinja) Mikko Pellinen 050 370 9321, mikko.pellinen@kpkonsa.fi

Valintakokeiden osiot

MUSIIKIN ESITTÄMINEN (klassisen musiikin, kansanmusiikin tai pop/jazz-musiikin suuntautumisvaihtoehto)

1. Musiikinteorian ja säveltapailun koe

Sävellajien ja sointujen tunnistaminen ja muodostaminen, sointuanalyysi sointuaste- tai reaalisointumerkinnöillä, melodiadiktaatti. (Esimerkkitehtävä: melodiadiktaatti) (Esimerkkitehtävä: pääsykoe)

2. Henkilökohtainen soveltuvuushaastattelu

3. Instrumenttinäyte

- Klassinen musiikin hakijat: Esitettävien kahden (2) erityylisen sävellyksen tulee olla vähintään musiikin perusopetuksen päättötasoisia. Valintakokeeseen sisältyvä prima vista/omaksumistehtävä annetaan pyrkijälle valintakoepaikalla. Säestykselliset tehtävät esitetään säestäjän kanssa. Pyrkijä voi tuoda valintakokeeseen oman säestäjän tai käyttää konservatorion säestäjää, jolloin kopiot esitettävien sävellysten säestysnuoteista on lähetettävä kirjallisen hakemuksen liitteenä. Halutessasi voit antaa myös sivuinstrumenttinäytteen. Laulu pääaineenaan hakevilta toivotaan pianonsoittonäytettä.

- Kansanmusiikin hakijat (pää- ja sivuinstrumentti): Soitto- ja laulunäyte yhteiskestoltaan enintään 10 min (soittajat: yksi kansanlaulu, laulajat: soittonäyte). Vapaavalintainen ohjelma voi sisältää näyteen myös sivusoittimella.

- Pop/jazz-hakijat: Instrumenttinäytteessä esitetään tyylinmukaisesti ulkoa yksi (1) kappale, joka valitaan oman instrumentin kappalelistalta:

Pop/jazz -laulu
1. Fly me to the moon - Frank Sinatra (B. Howard)
2. Raise your glass - Pink (Pink, M. Martin, Shellback)
3. Learn to fly - Foo Fighters (D. Grohl, N. Mendel)
4. A Woman's worth - Alicia Keys (A. Keys, E. Rose)
5. Love me now - John Legend (J. Stephens, B. Mills, J. Ryan)
6. Valot - Rauli Badding Somerjoki (R. Somerjoki, T. M. Lindberg)
7. Sinuun minä jään - Vesala (P. Vesala)
8. Come what may -musikaalista Moulin Rouge (D. Baerwald, K. Gilbert)

Muut instrumentit (kitara, basso, koskettimet, rummut, puhaltimet yms.).

  • Kitara ja koskettimet: melodia, säestys ja improvisoitu soolo muotorakenteen mukaan
  • Basso: säestys ja improvisoitu soolo muotorakenteen mukaan
  • Rummut: säestys ja vapaavalintainen soolo
  • Puhaltimet: melodia ja improvisoitu soolo muotorakenteen mukaan

 1. Autumn Leaves (J. Kosma)
 2. Cantaloupe Island (H. Hancock)
 3. Led Boots (M. Middleton)
 4. Cissy Strut (Neville, Modeliste, Nocentelli, Porter)
 5. Isn't She Lovely (S. Wonder)

Säestäjänä on konservatorion järjestämä yhtye. Jos koulutukseen hakeutuva laulaja haluaa esittää kappaleen muusta kuin alkuperäissävellajista, on valmiiksi transponoidut säestysnuotit (3 kpl) toimitettava hakulomakkeen liitteenä. Koulutukseen hakija voi halutessaan antaa vapaavalintaisen lyhyen sivuinstrumenttinäytteen. Kaikkien pyrkijöiden valmiutta testataan lisäksi nuotinluku/omaksumistehtävällä, joka annetaan pyrkijälle valintakoepaikalla.

 

MUSIIKIN TEKEMINEN (musiikintekijän suuntautumisvaihtoehto)

1. Ennakkotehtävä

Musiikintekijä -suuntautumisvaihtoehdon ennakkotehtävä:
- Toimita kaksi (2) musiikintekijyyttäsi parhaiten edustavaa omaa kappalettasi (sävellys ja/tai sävellys ja sanoitus) joko nuotteina ja/tai äänitiedostona (mp3) sähköpostitse osoitteeseen hakutoimistoon hakutoimisto@kpkonsa.fi tai postitse konservatoriolle osoitteeseen Pitkänsillankatu 16, 67100 Kokkola. Liitä oheen viesti, jossa tulee olla kappaleiden nimet, kappaleiden tekijän tai tekijöiden nimet (sävellys, sanoitus, sovitus) ja esittäjien nimet (instrumentti ja nimi). Kappaleet tulee toimittaa xx.xx. klo 14.00 mennessä.

Ennakkotehtävän perusteella jatkoon valituilla hakijoilla valintakoe sisältää seuraavat osiot:

2. Musiikinteorian ja säveltapailun koe

Sävellajien ja sointujen tunnistaminen ja muodostaminen,  sointuanalyysi sointuaste- tai reaalisointumerkinnöillä
(Esimerkkitehtävä: melodiadiktaatti) (Esimerkkitehtävä: pääsykoe)

3. Henkilökohtainen soveltuvuushaastattelu

4. Instrumenttinäyte

Musiikintekijä -suuntautumisvaihtoehdossa opiskelijalla on pääinstrumenttina joko klassinen, kansanmusiikin tai pop/jazz-musiikin instrumentti.

- Klassinen pääinstrumentti: Esitettävien kahden (2) erityylisen sävellyksen tulee olla vähintään musiikin perusopetuksen päättötasoisia. Valintakokeeseen sisältyvä prima vista / omaksumistehtävä annetaan pyrkijälle valintakoepaikalla. Säestykselliset tehtävät esitetään säestäjän kanssa. Pyrkijä voi tuoda valintakokeeseen oman säestäjän tai käyttää konservatorion säestäjää, jolloin kopiot esitettävien sävellysten säestysnuoteista on lähetettävä hakulomakkeen liitteenä postitse tai sähköpostitse. Halutessasi voit antaa myös sivusoitinnäytteen.


- Kansanmusiikin pääinstrumentti: Enintään 10 min soitto- ja laulunäyte vapaasti valittavasta materiaalista painottaen pääinstrumenttiin. (soittajat: laulunäytteenä yksi vapaasti valittava kansanlaulu, laulajat: soittonäyte). Soittonäytteessä voi käyttää myös sivusoittimia.


- Pop/jazz pääinstrumentti: Näytteessä esitetään ulkoa yksi (1) rytmimusiikkia edustava kappale (esimerkiksi pop/rock, rhythm & blues, jazz, latin -tyylinen). Jos tarvitset soittonäytteessä konservatorion säestäjää, toimita säestysnuotit hakulomakkeen liitteenä postitse tai sähköpostitse. Lisäksi voit halutessasi antaa sivusoitinnäytteen (ilman säestystä). Kaikkien pyrkijöiden valmiutta testataan omaksumistehtävällä, joka annetaan pyrkijälle valintakoepaikalla.

Jos haet myös pop/jazz -musiikin suuntautumisvaihtoehdon koulutukseen, valitse pääsykokeissa esitettävä kappale pop/jazz -suuntautumisvaihtoehdon hakuohjeista löytyvältä oman instrumentin kappalelistalta.