Kansanmusiikki

Keski-Pohjanmaa tunnetaan Suomessa vahvana kansanmusiikin alueena, jossa on osattu ymmärtää ja vaalia rikasta kansanperinnettä. Esimerkiksi instrumentaalimusiikin eli pelimannimusiikin parista keskipohjalaista materiaalia löytyy aina 1700-luvulta saakka. Alueella tehdään merkittävää työtä kansanmusiikin tutkimuksen ja koulutuksen sektoreilla. Keski-Pohjanmaalla järjestetään erilaisia tapahtumia, jossa myös opiskelijat pääsevät tekemään itseään tunnetuksi suuremmallekin yleisölle. Näistä mittavin on Kaustisen kansanmusiikkifestivaalit.

Kokkolassa voi opiskella kansanmusiikin ammattilaiseksi sekä Keski-Pohjanmaan konservatoriossa että Centria ammattikorkeakoulussa. Oppilaitosten välillä tehdään kiinteää yhteistyötä. Yhteisiä kursseja ovat esim. Kansantanssi ja Jamipaja. Ostrobothnian Folk Orchestra (OFO) on projektiluontoisesti toimiva kansansoitinorkesteri, joka kokoaa yhteen kummankin talon ammattiopiskelijoita. Näppärikurssi järjestetään konservatoriolla vuosittain. Teemme yhteistyötä myös Kaustisen Kansanmusiikki-instituutin sekä ammattiyhtye Tallarinkanssa.

Opinnot sisältävät kaikille yhteisiä lukio-opintoja, musiikin ammatillisia opintoja sekä vapaasti valittavia opintoja. Musiikin ammatilliset opinnot ovat suurimmaksi osaksi kansanmusiikin sisältölähtöisiä. Opiskelijalla on kuitenkin mahdollisuus jakaa opintojaan kansanmusiikin, pop/jazz- ja klassisen musiikin välillä. Opinnoissa on runsaasti instrumenttiopintoja, yhtyetyöskentelyä sekä käytännön projekteja.

Musiikkialan perustutkinnossa opiskelija suorittaa toisen asteen muusikon tutkinnon. Hän voi toimia erilaisissa kansanmusiikin yhtyeissä ja produktioissa. Tutkinto antaa myös erinomaiset valmiudet hakeutua kansanmusiikin jatko-opintoihin.

Lisätietoja antaa kansanmusiikin lehtori Pasi Porvari pasi.porvari@kpkonsa.fi