Hakuopas

Musiikin perusopetuksen hakuopas 

Tällä sivuilla on esillä kaikki konservatoriolla opetettavat instrumentit. Jokaisesta soittimesta voi kuunnella ja katsoa lyhyen esittelyn ja soittonäytteen. Kaikilla on hieno mahdollisuus tutustua soittimiin ja valita mieluisin instrumentti. 

Alle kouluikäisten muskaritoiminnasta voit lukea muskarin omalla sivulla >>

Keski-Pohjanmaan Konservatorio on yksi maamme suurimmista musiikin perusopetusta antavista musiikkioppilaitoksista. Kokkolan kaupungin, konservatorion jäsenkunnan (Evijärvi, Kaustinen, Kruunupyy, Toholampi, Veteli) tai sopimuskunnan (Halsua, Lestijärvi, Perho) asukkaana sinulla on mahdollisuus pyrkiä kaupungin/kunnan tukemaan opetussuunnitelman mukaiseen, tavoitteelliseen soitin- ja laulunopetukseen. Pääset yhdessä soittamisen makuun jo soittoharrastuksen alkumetreillä. Soitinvalikoimastamme löytyy varmasti mieluinen soitin, myös harvinaisempia soittopelejä löytyy. Soitin on harrastuksen alussa mahdollista vuokrata konservatoriolta.

Keski-Pohjanmaan konservatorion perusopetuksen laajassa oppimäärässä on mahdollista pyrkiä klassisen musiikin, kansanmusiikin tai rytmimusiikin osastoille. Kunkin osaston valintakokeet järjestetään vuonna 2020 elokuussa. Klassiseen musiikkiin pyrkivällä on mahdollisuus toivoa soittimekseen perinteinen orkesterisoitin (viulu, trumpetti, huilu, lyömäsoittimet jne.), piano, kitara, harmonikka tai laulu. Rytmimusiikin soitinvalikoimasta löytyy esim. sähkökitara, sähköbasso, rummut, kosketinsoittimet ja laulu. Kansanmusiikkia on mahdollista opiskella esim. viululla, harmonikalla, kitaralla ja kanteleella. Maakunnan toimipisteissä ei voi opiskella kaikkia soittimia.

Konservatorio tarjoaa yhä useammalle soittavalle lapselle ja nuorelle mahdollisuuden jo heti soiton alkeiden opiskelun rinnalla päästä soittamaan yhdessä muiden kanssa. Tutustut uusiin soittokavereihin jousi- ja puhallinorkestereissa, kansanmusiikkiyhtyeessä, harmonikka-orkesterissa tai erilaisissa bändeissä.

Näin haet konsan oppilaaksi

Konsalle voi hakeutua oppilaaksi keväällä järjestettävän valintakokeen kautta. Seuraa ilmoittelua.

1. Tutustu ensin soitinesittelyvideoihin ja valitse kaksi mieluista soitinta
Katso kaikki soitinesittelyvideot nettisivulta tai Youtubesta soittolistoilta soitinryhmittäin:

2. HAKULOMAKE: Ilmoittaudu valintakokeisiin tämän linkin kautta https://kpkonsa.eepos.fi/ 
Valintakokeisiin ilmoittaudutaan keväisin.

3. VALINTAKOKEET: saat ilmoittautumisen yhteydessä oman henkilökohtaisen päivämäärän ja kellonajan. Merkitse se muistiin ja tule hyvissä ajoin paikalle, erillistä kutsua ei lähetetä!

4. TULOKSET: tieto oppilasvalinnoista tulee sähköpostitse.

Tietoa valintakokeista

Keski-Pohjanmaan konservatorion musiikin perusopetukseen otetaan uusia oppilaita valintakokeiden perusteella. Perusopetuksen valintakokeet ovat kaikille avoimia, eikä oppilaitokseen pyrkiessä tarvitse etukäteen osata soittaa mitään soitinta. Tärkein asia tässä vaiheessa on kiinnostus ja into matkalle soitto- tai lauluharrastuksen jännittävään maailmaan. Valintakokeissa testataan soveltuvuutta hakijan valitsemaan soittimeen ja suositellaan tarvittaessa vaihtoehtoista soitinta sekä tutustutaan taloon jutustelun merkeissä.

Yleisenä vinkkinä voi sanoa että jousisoittimien (viulu, sello jne.) ja pianon soiton opintoihin kannattaa hakeutua jo hyvinkin nuorella iällä, kun taas puhaltimiin (klarinetti, oboe, trumpetti jne.) ja lauluun ehtii vielä vähän vanhempanakin.

Soitinvalikoima maakunnan toimipisteissä

Kannus: piano, viulu, sello ja huilu

Toholampi : huilu, klarinetti, käyrätorvi, trumpetti, pasuuna, baritonitorvi, tuuba, piano

Kaustinen: viulu, alttoviulu, sello, kontrabasso, harmonikka, kitara, piano, laulu, oboe, trumpetti, pasuuna, käyrätorvi, baritonitorvi, tuuba. 
Rytmimusiikkisoittimista: kosketinsoittimet, sähkökitara, sähköbasso, rummut, trumpetti ja pasuuna. 
Kansanmusiikkisoittimista: viulu, basso ja harmonikka. 

Evijärvi: piano

Kruunupyy: viulu ja alttoviulu 

Veteli: viulu, alttoviulu ja piano

Halsua: piano

Perho: viulu ja alttoviulu