Musiikin perustaso

Klassinen musiikki

Musiikin perustasolla on mahdollisuus tavoitteelliseen musiikin harrastukseen. Oppilaalla on solistinen pääaine, laulu tai jokin soitin. Lisäksi oppilas osallistuu yleisten aineiden opetukseen (teoria ja säveltapailu, musiikin tuntemus) sekä yhteismusisointiin. Yhteismusisointia järjestetään jo opintojen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa erilaisissa orkestereissa sekä kuoroissa. Pianonsoiton oppilaat harjoittelevat opintojensa edetessä säestämistehtäviä. Opintoihin sisältyy myös esiintymistä esim. oppilasilloissa tai soittajaisissa. Musiikin perustason oppiaineet jakautuvat vaikeusasteen mukaan tasosuorituksiin 1/3, 2/3 ja 3/3.

Musiikin perustasoon pyritään pääsykokeiden kautta, jotka järjestetään toukokuun aikana. Pääsykokeissa mitataan lapsen musikaalisuutta, soveltuvuutta ja motivoituneisuutta. Mikäli lapsi osaa soittaa, sisältyy pääsykokeeseen myös soittonäyte. Oppilas voidaan joskus valita ns. soitinvalmennukseen ennen varsinaiseen musiikkikouluun hyväksymistä. Tällöin oppilas saa ohjausta noin vuoden ajan ennen mahdollista siirtymistä musiikin perustason puolelle. Valmennusta tehdään joko yksilö- tai ryhmäopetuksena.

Musiikin perustason päättötodistus suoritetaan pääsääntöisesti 16 vuoden ikään mennessä. Musiikin perustason jälkeen voi jatkaa opintojaan musiikkiopisto tasolla kehityskeskustelun jälkeen.

Sopiva ikä instrumenttiopintojen aloittamiseen vaihtelee. Tässä joitakin yleisimpiä suosituksia. Huom! Nämä suositukset ovat vain ohjeellisia. Piano 5 v. - > Jousisoittimet 5 v.  - >  Lyömäsoittimet 8 v. - >  Puhaltimet 8 v. - >  Laulu n. 13 v. - >

Kansanmusiikki

Kansanmusiikin perusopetukseen (konservatorion varsinaiseksi oppilaaksi) hakeudutaan kansanmusiikkipajan kautta. Lukuvuoden keväällä on mahdollista hakea soitto-oppilaaksi haluamaansa instrumenttiin. Soittimet, joihin on mahdollista hakea, varmistuvat haun aikaan, yleisimmät instrumentit ovat harmoni, kantele, nokkahuilu, viulu, haitari ja kitara.

Rytmimusiikki

Rytmimusiikki  -osastolla opiskelet erityylisiä afroamerikkalaisen rytmimusiikin muotoja ja perusteita  käytännössä ja teoreettisesti. Soiton-  ja bändiopettajan johdolla tulet tutustumaan rytmimusiikin saloihin populäärimusiikista taidejazziin. Opiskelu on tavoitteellista ja antaa mahdollisuudet sinulle vaikka ammattiopiskeluun konservatoriollamme tai vastaavissa oppilaitoksissa Suomessa.

Tavoitteeseen päästäksesi sinun odotetaan paneutuvan säännölliseen harjoitteluun ja aktiiviseen musiikin kuunteluun. Vuosittaiset kevätnäytteet ja kurssisuoritukset kertovat edistymisestäsi.

Viikoittaiseen lukujärjestykseesi kuuluu henkilökohtainen instrumenttitunti  sekä  teoriatunti. Tasosi mukainen yhtyetunti tulee mukaan kuvioihin viimeistään 1/3 kurssisuorituksen jälkeen samoin kuin  soittotaitosi karttuessa myös yhteisiä esiintymisiä konservatorion oppilasilloissa. Kehittyneimmillä oppilailla on myös mahdollisuus päästä nuoriso-big band  Biggikseen ja jopa konservatorion Big Band OJO:oon. Työ ja ahkeruus palkitsee.

Konservatorion Jazzkoulutus alkoi jo vuonna 1987. Monet koulussamme opiskelleet oppilaat ovat vakiinnuttaneet korkean aseman suomalaisessa musiikkielämässä; Markus Ketola, Teppo Mäkynen, Joonas Riippa, Ville Riippa, Toni Porthen, Ville Pynssi, Timo Roiko-Jokela jne. Osastomme on tehnyt yhteistyötä mm Sibelius - Akatemian kanssa ja taiteelliseksi johtajaksemme saimme tuolloin professori Jukkis Uotilan. Lisäksi osastollamme vierailee vuosittain alan taitajia klinikoimassa ja konsertoimassa oppilaittemme kanssa.