Soitinesittely

Tutustu erilaisiin soittimiin!

Näitä soittimia voit opetella soittamaan Keski-Pohjanmaan konservatoriossa! Ennen hakemuslomakkeen täyttämistä valitse kaksi soitinta. Katso mahdollisimman monta soitinesittelyvideota niin löydät kyllä mieluisan soittimen valikoimasta. Älä epäröi tarttua vähän harvinaisempaankin soittimeen ;) 

 


 

Jousisoittimet

Jousisoitinperheeseen kuuluvat pienimmästä suurimpaan: viulu, alttoviulu, sello ja kontrabasso. Nämä soittimet yhdessä muodostavat jousiorkesterin, jossa kirkkaammat ja korkeammat sointivärit yhdistyvät matalampiin ja tummempiin sävyihin. Jousisoittimet sopivat monenlaisen musiikin tulkitsemiseen, ja ovat erinomaisia orkesteri-, kamarimusiikki- ja soolosoittimia. Kaikkia jousisoittimia on mahdollista harrastuksen alussa vuokrata konservatoriolta.

Viulu

Viulu on jousisoitinperheen pienin ja kirkasäänisin soitin. Viuluja on orkesterissa eniten ja sille on useimmiten kirjoitettu kauneimmat melodiat. Se onkin yksi maailman arvostetuimmista soittimista, koska sen ääni on niin ilmaisuvoimainen, kaunis ja vivahteikas! Sopiva aloitusikä on 4–9 vuotta.

Alttoviulu

Alttoviulu on viulua hieman suurempi soitin, jossa on samettisen kaunis ääni. Ääni on matalampi, pehmeämpi ja tummempi kuin viulussa. Sanotaan, että alttoviulu on "orkesterin sielu". Hyville alttoviulisteille on aina kysyntää! Sopiva aloitusikä on 4–9 vuotta.

Sello

Sello on viulua ja alttoviulua suurempi jousisoitin, jota soitetaan istualtaan. Sellon ääni on jousisoittimista toiseksi matalin. Ääniala on laaja, aina matalista bassoäänistä korkeisiin viuluääniin asti. Sello hurmaa lumoavan lempeällä ja lämpimällä soinnillaan! Sopiva aloitusikä on 5–9 vuotta.

Kontrabasso

Kontrabasso on jousisoittimista suurin ja sillä on orkesterissa matalin sointi. Ääni on muhkea ja luo musiikkiin sykkeen. Kontrabasso on tärkeä soitin orkestereissa ja erilaisissa yhtyeissä, joten bassonsoittajille riittää aina kysyn­tää ja soittokavereita! Soittimia on konservatoriolla, joten soittotunnille tuleminen ei vaadi soittimen kuljettamista. Soiton voi aloittaa vaikkapa jo 6-vuotiaana, mutta myöhemminkin ehtii.

 


 

Kosketin-, näppäily ja lyömäsoittimet sekä laulu

 

Piano

Pianonsoiton voi aloittaa jo 5-vuotiaana. Piano on mainio soolosoitin, mutta sen kanssa pääsee myös paljon musisoimaan muiden kanssa, muun muassa kamarimusiikin ja pianoduon merkeissä.

Urut

Kitara

Kitaransoiton voi aloittaa 6-vuotiaana. Akustinen kitara on soitin, jolla voi soittaa monipuolista musiikkia aina kevyestä klassiseen.

Harmonikka

Harmonikansoiton voi aloittaa jo 5-vuotiaana. Harmonikka on soittimena erittäin monipuolinen ja ketterä. Harmonikka on myös erinomainen säestyssoitin; bassopuolelta löytyvillä sointubassoilla voi säestää diskantin melodiaa. Harmonikka on kuin orkesteri yhdessä soittimessa. Harmonikalla voi soittaa hyvin erilaisia musiikkityylejä aina polkasta poppiin. Junioriharmonikat- orkesteriin pääsee heti alusta alkaen mukaan ja tutustuu myös samalla muihin harmonikansoittajiin. Aloittaville harmonikansoittajille on tarjolla useita vuokrasoittimia, joilla voi helposti lähteä liikkeelle soittoharrastuksessa.

Melodiabassoharmonikka

K-P konservatoriossa melodiabassoharmonikan suositusikä soiton aloittamiseen on 3–12 vuotiaana. Pienimmät melodiabassoharmonikat on tarkoitettu 3-5 vuotiaille ja sopivan kokoisia soittimia löytyy kaiken ikäisille soittajille. Isommissa melodiabassoharmonikoissa on myöskin mukana standardibasso. Täysikokoisen melodiabassoharmonikan ääniala on 7 oktaavia. Monipuolisuudessaan tämä soitin mahdollistaa kaikenlaisen musiikin soittamisen tai halutessaan voi keskittyä vaikka pelkästään klassiseen musiikkiin! Tai sitten voi vaikka opetella suosikkipelinsä musiikit! Halutessaan melodiabassoharmonikan soittajat pääsevät myös soittamaan harmonikkaorkesterissa tai pienryhmässä.

Solistinen Laulu

Solistisen laulun opinnot voit aloittaa n. 13-vuotiaana. Tunneilla tutustut laulumusiikin maailmaan monipuolisesti. Pääset myös laulamaan yhdessä toisten kanssa.

Lyömäsoittimet

Sopiva aloitusikä on 7 vuotta. Pikkurummulla aloitetaan ja heti kun perusrytmit ovat hallussa aloitetaan myös marimban tai xylofonin soitto. Seuraavaksi mukaan tulevat patarummut ja rummusto. Yhtyeisiin ja orkesteriin pääset soittamaan heti kun soitto ja nuotinluku alkavat sujua.

 


 

Puupuhaltimet

Puupuhallinsoittimia ovat huilu, klarinetti, oboe, fagotti ja saksofoni. Puupuhaltimet ovat kaunisäänisiä ja ketteriä soittimia. Pääset soittamaan myös ryhmissä ja orkesterissa. Puupuhaltimen soiton voit aloittaa valmennusryhmissä myös nuorempana kuin mainitut alaikärajat.

 

Huilu

Huilu on heleä-ääninen, ketterä puupuhallin jonka soiton voi aloittaa 8 ikävuodesta ylöspäin.

Klarinetti

Klarinetti on pehmeä-ääninen, monipuolinen puupuhallin jonka soiton voi aloittaa jo noin 6 ikävuodesta ylöspäin.

Oboe

Oboe on korkeaääninen, laulava puupuhallin jonka soiton voi aloittaa 7 ikävuodesta ylöspäin.

Fagotti

Fagotti on hauska, matalaääninen puupuhallin jonka soiton voi aloittaa 9 ikävuodesta ylöspäin.

Saksofoni

Saksofoni on svengaava, monipuolinen puupuhallin jonka soiton voi aloittaa n. 7 ikävuodesta ylöspäin.

 


  

Vaskisoittimet

Vaskisoittimia ovat trumpetti, käyrätorvi, pasuuna, baritonitorvi ja tuuba. Vaskisoittimet ovat monipuolisia soittimia, jonka soiton voi aloittaa jo 5-vuotiaana. Vaskisoittimilla soitetaan paljon ryhmissä heti alusta alkaen ja niillä voi soittaa kaikenlaista musiikkia.

 

Käyrätorvi

Aloitusikä 5 v. alkaen

Trumpetti

Aloitusikä 5 v. alkaen

Pasuuna

Aloitusikä 6 v. alkaen

Baritonitorvi

Aloitusikä 6 v. alkaen

Tuuba

Aloitusikä 8 v. alkaen. Jos haluaa aloittaa tuuban soiton nuorempana, voi aloittaa baritonilla ja vaihtaa parin vuoden päästä tuubaan.

 


 

Rytmimusiikki

Rytmimusiikin opetuksessa perehdyt kattavasti esimerkiksi jazz-, pop-, rock- ja muihin afroamerikkalaisen musiikin tyyleihin. Pääinstrumenttinasi voi olla esimerkiksi sähkökitara, sähköbasso, piano, rummut, laulu sekä puhallinsoittimista esimerkiksi trumpetti tai saksofoni. Yhtyeessä soittaminen aloitetaan pääsääntöisesti instrumentin ensimmäisen tasosuorituksen jälkeen.

 

Rytmimusiikki/Pop/jazz -laulu

Kpkonsan rytmimusiikin laulutunneilla pääset tutustumaan ainutlaatuiseen instrumenttiisi turvallisesti ja innostavasti jo 8-vuotiaasta lähtien!  Saat oppia lauluäänen lähes rajattomista käyttömahdollisuuksista ja laulaa monipuolista musiikkia myös bändin solistina.

Rytmimusiikki/Koskettimet

Rytmimusiikin kosketinsoittimiin kuuluvat piano, syntikat sekä mm. videollakin näkyvä keytar. Minimialoitusikä on 7 vuotta. Tunneilla tutustumme rytmimusiikin eri tyyleihin, kuten pop, rock, soul ja jazz. Tervetuloa soittamaan kanssani!

Rytmimusiikki/Sähkökitara

Sähkökitara on monipuolinen soitin. Voit soittaa sointuja, melodioita tai molempia yhtäaikaa. Aloitusikä 7 v.

Rytmimusiikki/Sähköbasso

Sähköbassonsoiton voi aloittaa 6-vuotiaana. Basso on monipuolinen yhtye- ja soolosoitin. Konservatoriolla on muutama vuokrasoitin joten soittamisen alkuun pääsee helposti.

Rytmimusiikki/Rummut

Rumpujen soiton voit aloittaa 6-vuotiaana. Perusasioiden hallinnan jälkeen pääset siirtymään yhteissoittoon, sillä rytmiä tarvitaan niin bändeissä kuin isoissa orkestereissa!

 


 

Kansanmusiikki

Kansanmusiikin opetuksessa soitetaan pääasiassa kansanmusiikkia. Käytössä ovat myös kuulonvaraisen oppimisen ja omasta päästä soittamisen menetelmät. Pääinstrumenttinasi voi olla harmonikka, kantele, kitara, piano tai viulu. Yhdessä musisoidaan alusta alkaen.

 

Kansanmusiikki/Harmonikka: 2- ja 5-rivinen

Kansanmusiikki/Kantele

Kansanmusiikki/Kitara

Kansanmusiikki/Kamupiano ja harmoni

Kansanmusiikki/Viulu