Soitinesittely

Tutustu erilaisiin soittimiin!

Näitä soittimia voit opetella soittamaan Keski-Pohjanmaan konservatoriossa! Ennen hakemuslomakkeen täyttämistä valitse kaksi soitinta. Katso mahdollisimman monta soitinesittelyvideota niin löydät kyllä mieluisan soittimen valikoimasta. Älä epäröi tarttua vähän harvinaisempaankin soittimeen ;) 

 


 

Jousisoittimet

 

Viulu

Alttoviulu

Sello

Kontrabasso

Kontrabassonsoiton voi aloittaa 6 vuotiaana. Kontrabasso on monipuolinen soitin soolo- sekä orkesterisoitossa. Aloittelijoille on sopivia vuokrasoittimia tarjolla joten soittamisen alkuun pääse helposti. Soittimia on konservatoriolla joten soittotunnille tuleminen ei vaadi soittimen kuljettamista.

 


 

Kosketin-, näppäily ja lyömäsoittimet sekä laulu

 

Piano

Pianonsoiton voi aloittaa jo 5-vuotiaana. Piano on mainio soolosoitin, mutta sen kanssa pääsee myös paljon musisoimaan muiden kanssa, muun muassa kamarimusiikin ja pianoduon merkeissä.

Urut

Kitara

Kitaransoiton aloitusikä on 6 vuotta. Akustinen kitara on soitin, jolla voi soittaa monipuolista musiikkia aina kevyestä klassiseen.

Harmonikka

Harmonikansoiton voi aloittaa jo 5 -vuotiaana. Harmonikka on soittimena erittäin monipuolinen ja ketterä. Harmonikka on myös erinomainen säestyssoitin; bassopuolelta löytyvillä sointubassoilla voi säestää diskantin melodiaa. Harmonikka on kuin orkesteri yhdessä soittimessa. Harmonikalla voi soittaa hyvin erilaisia musiikkityylejä aina polkasta poppiin. Junioriharmonikat- orkesteriin pääsee heti alusta alkaen mukaan ja tutustuu myös samalla muihin harmonikansoittajiin. Aloittaville harmonikansoittajille on tarjolla useita vuokrasoittimia, joilla voi helposti lähteä liikkeelle soittoharrastuksessa.

Melodiabassoharmonikka

K-P konservatoriossa melodiabassoharmonikan suositusikä soiton aloittamiseen on 3-12v. Pienimmät melodiabassoharmonikat on tarkoitettu 3-5 vuotiaille ja sopivan kokoisia soittimia löytyy kaiken ikäisille soittajille. Isommissa melodiabassoharmonikoissa on myöskin mukana standardibasso. Täysikokoisen melodiabassoharmonikan ääniala on 7 oktaavia. Monipuolisuudessaan tämä soitin mahdollistaa kaikenlaisen musiikin soittamisen tai halutessaan voi keskittyä vaikka pelkästään klassiseen musiikkiin! Tai sitten voi vaikka opetella suosikkipelinsä musiikit! Halutessaan melodiabassoharmonikan soittajat pääsevät myös soittamaan harmonikkaorkesterissa tai pienryhmässä.

Laulu

Solistisen laulun opinnot voit aloittaa n. 13 -vuotiaana. Tunneilla tutustut laulumusiikin maailmaan monipuolisesti. Pääset myös laulamaan yhdessä toisten kanssa.

Lyömäsoittimet

Sopiva aloitusikä on 7 vuotta. Pikkurummulla aloitetaan ja heti kun perusrytmit ovat hallussa aloitetaan myös marimban tai xylofonin soitto. Seuraavaksi mukaan tulevat patarummut ja rummusto. Yhtyeisiin ja orkesteriin pääset soittamaan heti kun soitto ja nuotinluku alkavat sujua.

 


 

Puupuhaltimet

Puupuhallinsoittimia ovat huilu, klarinetti, oboe, fagotti ja saksofoni. Puupuhaltimet ovat kaunisäänisiä ja ketteriä soittimia. Pääset soittamaan myös ryhmissä ja orkesterissa. Puupuhaltimen soiton voit aloittaa valmennusryhmissä myös nuorempana kuin mainitut alaikärajat.

 

Huilu

Huilu on heleä-ääninen, ketterä puupuhallin jonka soiton voi aloittaa 8-v ikävuodesta ylöspäin.

Klarinetti

Klarinetti on pehmeä-ääninen, monipuolinen puupuhallin jonka soiton voi aloittaa jo noin 6-v ikävuodesta ylöspäin.

Oboe

Oboe on korkeaääninen, laulava puupuhallin jonka soiton voi aloittaa 7-v ikävuodesta ylöspäin.

Fagotti

Fagotti on hauska, matalaääninen puupuhallin jonka soiton voi aloittaa 9-v ikävuodesta ylöspäin.

Saksofoni

Saksofoni on svengaava, monipuolinen puupuhallin jonka soiton voi aloittaa n. 7-v ikävuodesta ylöspäin.

 


  

Vaskisoittimet

Vaskisoittimia ovat trumpetti, käyrätorvi, pasuuna, baritonitorvi ja tuuba. Vaskisoittimet ovat monipuolisia soittimia, jonka soiton voi aloittaa jo 5-vuotiaana. Vaskisoittimilla soitetaan paljon ryhmissä heti alusta alkaen ja niillä voi soittaa kaikenlaista musiikkia.

 

Käyrätorvi

Aloitusikä 5 v. alkaen

Trumpetti

Aloitusikä 5 v.alkaen

Pasuuna

Aloitusikä 6 v. alkaen

Baritonitorvi

Aloitusikä 6 v. alkaen

Tuuba

Aloitusikä 8 v.alkaen. Jos haluaa aloittaa tuuban soiton nuorempana, voi aloittaa baritonilla ja vaihtaa parin vuoden päästä tuubaan.

 


 

Rytmimusiikki

Rytmimusiikin opetuksessa perehdyt kattavasti esimerkiksi jazz-, pop-, rock- ja muihin afroamerikkalaisen musiikin tyyleihin. Pääinstrumenttinasi voi olla esimerkiksi sähkökitara, sähköbasso, piano, rummut, laulu sekä puhallinsoittimista esimerkiksi trumpetti tai saksofoni. Yhtyeessä soittaminen aloitetaan pääsääntöisesti instrumentin ensimmäisen tasosuorituksen jälkeen.

 

Rytmimusiikki/Pop/jazz -laulu

Rytmimusiikki/Koskettimet

Rytmimusiikki/Sähkökitara

Sähkökitara on monipuolinen soitin. Voit soittaa sointuja, melodioita tai molempia yhtäaikaa. Aloitusikä 7v.

Rytmimusiikki/Sähköbasso

Sähköbassonsoiton voi aloittaa 6 vuotiaana. Basso on monipuolinen yhtye- ja soolosoitin. Konservatoriolla on muutama vuokrasoitin joten soittamisen alkuun pääsee helposti.

Rytmimusiikki/Rummut

 


 

Kansanmusiikki

Kansanmusiikin opetuksessa soitetaan pääasiassa kansanmusiikkia. Käytössä ovat myös kuulonvaraisen oppimisen ja omasta päästä soittamisen menetelmät. Pääinstrumenttinasi voi olla harmonikka, kantele, kitara, piano tai viulu. Yhdessä musisoidaan alusta alkaen.

 

Kansanmusiikki/Harmonikka: 2- ja 5-rivinen

Kansanmusiikki/Kantele

Kansanmusiikki/Kitara

Kansanmusiikki/Piano

 

Kansanmusiikki/Viulu